Безробітні, які отримують послуги в службі зайнятості, повинні своєчасно повідомляти свого кар'єрного радника про зміну обставин, які впливають на можливості їх працевлаштування, умови виплати матеріального забезпечення та отримання соціальних послуг.

Зокрема вагітній жінці, яка має статус безробітної, необхідно зв'язатись зі своїм кар’єрним радником, повідомити про перебування на обліку в медичному закладі у зв’язку з вагітністю та пологами і надати відповідну довідку.

Виплата допомоги по безробіттю припиняється в разі призначення особі допомоги по вагітності та пологах.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (70 календарних днів до пологів та 56 днів після). У разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей така відпустка триватиме 140 календарних днів. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами  надається на підставі  електронного листка непрацездатності, який відкривають у медичному закладі після 30 тижня вагітності.

На наступний день після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами зареєстрована безробітна жінка має повідомити центр зайнятості про бажання здійснювати догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку або продовжити пошук роботи за сприянням державної служби зайнятості. Якщо протягом 14 робочих днів з дня закінчення строку дії медичної довідки по вагітності та пологах безробітна особа не відвідала центр зайнятості без поважної причина - реєстрація в службі зайнятості припиняється.

  • Якщо жінка подала письмову заяву про бажання здійснювати догляд за дитиною, картка закривається. Після досягнення дитиною трьох років для поновлення статусу безробітного людина може подати заяву до центру зайнятості про перереєстрацію як безробітної.

  • Якщо жінка, зареєстрована як безробітна, виявила бажання продовжити пошук роботи, державна служба зайнятості надає їй соціальні послуги та матеріальне забезпечення на випадок безробіття відповідно до законодавства України.

 

Гаряча лінія Хмельницького обласного центру зайнятості:  093 027 05 11, 0800 600 518.

 

Відділ організаційно-інформаційної роботи,  Хмельницького обласного центру зайнятості, пров. Шевченка,10, м.Хмельницький, Україна, 29000, тел: (044)244-94-27; (093)027-05-11, khm-ocz@kmocz.gov.ua.