Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 35 прим.1 ПКУ центральними органами виконавчої влади затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 року №321 (далі – Порядок).

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунка один раз протягом календарного року. Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 42 1 Кодексу. 

Інформація про реквізити єдиного рахунка розміщується на офіційному веб-порталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному веб-порталі електронних послуг "Портал Дія", а також є доступною платнику в електронному кабінеті у день його включення до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. 

Використання єдиного рахунка платником розпочинається не пізніше робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка. 

З єдиного рахунка кошти перераховуються:

на бюджетні рахунки для зарахування надходжень та/або на небюджетні рахунки органів ДПС, відкриті в Казначействі для зарахування єдиного внеску;

на рахунок платника у банку, небанківському надавачу платіжних послуг - помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання та пені у порядку, визначеному статтею 43 Кодексу, та помилково сплачені суми єдиного внеску.

При цьому, Єдиний рахунок не може використовуватися платником для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Пунктом 8 Порядку №321 визначено, що органи ДПС засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС відкриває єдину картку платника виключно на підставі даних реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. В єдиній картці платника відображаються дані про платника та операції, що проводяться з коштами, які зараховані / перераховані / повернуті (враховані) на єдиний рахунок / з єдиного рахунка. Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані. 

Для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, на єдиний рахунок у національній валюті зараховуються: 

кошти, перераховані з рахунків платника у банку, небанківському надавачу платіжних послуг; 

кошти, стягнуті з рахунків платника у банку, небанківському надавачу платіжних послуг органами ДПС; 

кошти, стягнуті у межах виконавчого провадження за податками і зборами, єдиним внеском та іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, що надійшли з депозитних рахунків органів державної виконавчої служби; 

помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання та пені у порядку, визначеному статтею 43 Кодексу; 

помилково та/або надміру сплачені суми єдиного внеску. 

Не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює платіжну інструкцію на їх переказ відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку від 29 липня 2022 р. N 163, з урахуванням вимог Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого Мінфіном.

Реєстр платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка є підставою для перерахування Казначейством платежів зазначеним у ньому отримувачам. 

Після підтвердження Казначейством факту виконання записів реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка в порядку, визначеному пунктами 24, 26 - 28 цього Порядку, дані такого реєстру стають доступними для перегляду платником через електронний кабінет у порядку, передбаченому статтею 42 1 Кодексу, та є підставою для відображення органами ДПС в інтегрованій картці платника сум надходжень на бюджетні рахунки для зарахування надходжень та/або на небюджетні рахунки органів ДПС, відкриті в Казначействі для зарахування єдиного внеску. 

 

Зарахування коштів на єдиний рахунок та перерахування з єдиного рахунка підтверджуються Казначейством шляхом надання ДПС інформації про рух коштів на єдиному рахунку.

На підставі інформації про рух коштів на єдиному рахунку ДПС відображає кошти в єдиній картці платника у режимі реального часу, але не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації від Казначейства.

Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або від платника, якого ДПС не може ідентифікувати з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертаються ДПС або уповноваженим територіальним органом ДПС на рахунок у банку, небанківському надавачу платіжних послуг, через який здійснено таке зарахування. Зазначені кошти не вважаються зарахованими на єдиний рахунок та не підлягають відображенню в єдиній картці платника.

За коштами, які відповідно до абзацу четвертого пункту 35 1.7 статті 35 1 Кодексу є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування таких коштів на єдиний рахунок надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за такою платіжною інструкцією.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за такою платіжною інструкцією визначає через електронний кабінет належність платежу відповідному отримувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу відповідному отримувачу, інформація з платіжної інструкції вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному отримувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 35 1.6 статті 35 1, пунктом 89.7 статті 89 та пунктом 131.2 статті 131 Кодексу.

Інформацію про рух коштів на єдиному рахунку платники податків можуть переглянути в режимі «Єдина картка платника» пункту меню «Єдиний рахунок» електронного кабінету.