Профілактика сказу: Як захистити себе та своїх близьких

   На жаль, в Україні реєструємо смертельні випадки в людей від сказу. Зокрема, було зафіксовано смертельний випадок як минулого, так і поточного року. На територіях населених пунктів через значущу кількість бродячих тварин, покинутих тварин, кількість яких зростає, прогностично може збільшуватись і кількість укусів. В переважній більшості летальні випадки пов’язані з тим, що людина не звернулася своєчасно за медичною допомогою.

   На території Полонської об’єднаної територіальної громади (с. Велика Березна) в поточному році зафіксували один випадкок сказу у домашньої тварини, що нанесла укуси мешканці цього села. В 2023 році було вивлено два випадки сказу серед диких тварин.

   В поточному році збільшилась реєстрація випадків укусів людей тваринами. За вісім місяців 2024 року до медичних закладів Полонської міської громади звернулось одинадцять чоловік, яких вкусили чи подряпали тварини при тому, що за весь 2023 рік було зафіксовано девять випадків. Усім їм призначили курс щеплень проти сказу. Найчастіше до лікарів звертались мешканці міста Полонне, с. Новоселиця, с. Велика Березна.       

                            Що таке сказ, шляхи зараження та симптоми!

   Сказ – серед усіх інфекційних хвороб займає особливе місце, що обумовлено сприйнятливістю до цієї інфекції людей і широкого та різноманітного кола диких і домашніх тварин. Це смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, яке викликає нейротропний вірус сказу, адже вражає центральну нервову систему людини. Якщо не отримати допомогу та почати лікування вчасно, летальність сказу сягає 100%.

«Найчастіше інфікуються люди через котів та собак, а в дикій природівід лисиць та вовків. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі. Заразитись можна також під час відвідування печер, де живуть кажани».

   Нагадуємо: укуси хатніх тварин несуть таку ж небезпеку, як і диких. У разі укусу твариною терміново зверніться до лікаря, зробіть щеплення та пройдіть всі призначені обстеження! Це може врятувати ваше життя!

«Найбезпечніші місця: голова, обличчя, руки, проміжність. Багато залежить й від віку травмованого. Діти набагато вразливіші».

   Інфікуватися збудником від хворої на сказ тварини можна черезукус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

   Інкубаційний період у людей  з моменту потрапляння вірусу в організм і до розвитку симптомівтриває від місяця до трьох. Але трапляються випадки, коли інкубаційний період триває від тижня до року. Це залежить від місця, кількості та глибини укусу.

   Початкові симптоми сказу у людини: підвищення температури тіла, біль, незвичні та незрозумілі відчуття, поколювання й печіння в місці травмування. Після появи симптомів у більшості випадків людина помирає. Відбувається це внаслідок стрімкого розвитку запалення головного й спинного мозку.

  людини сказ проявляється у двох формах. Перша – активна (70% випадків), якій притаманні гіперактивність, боязнь води, аерофобія, коли людина боїться протягів та свіжого повітря. Друга форма – паралітичний сказ. Він триває довше. М’язи паралізує, найперше – в місці укусу. Розвивається кома, людина помирає".

 

   Наразі не існує ефективного лікування сказу. Після травмування твариною обов’язково слід звернутись до лікаря. Інфіковану людину госпіталізують, вводять антирабічну вакцину. Таких щеплень має бути п’ять: перше – в день звернення, решта – на третій, сьомий, 14-й та 28-й день.

«Якщо вакцину ввели своєчасно та повний курс, це запобігає виникненню захворювання майже на 97%. Вакцинація ефективна не пізніше 14-го дня від моменту укусу чи ослизнення. Імунітет зберігається протягом року». 

У разі небезпечної локалізації укусів, множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, обслинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, окрім вакцини застосовують і людський антирабічний імуноглобулін.

   Для попередження захворювання на сказ при укусах тваринами: 

- негайно поверхню рани рясно промити водою з милом, краї рани обробити спиртом або настоянкою йоду;

- негайно звернутися за медичною допомогою до місцевого медичного працівника;

- невідкладно прийняти повний курс щеплень проти сказу, якщо такий був призначений. Протипоказань проти щеплень немає, їх можна робити немовлятам, вагітним жінкам, людям похилого віку. Препарати для щеплень виділяються безкоштовно. В Полонські міській громаді є достатня кількість вакцини від сказу.

- вірус у слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям, необхідно проводити ветеринарний нагляд впродовж 10 днів з моменту укусу для визначення його безпечності по сказу.

   Для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин та уникати контакту з невідомими та хворими тваринами. Особливу небезпеку в поширенні сказу відіграють укуси дикими хижаками, летючими мишами, безпритульними котами і собаками.

   Дотримання цих рекомендацій допоможе захистити себе та своїх близьких від небезпечної хвороби.

 Пам'ятайте, сказ — це хвороба, яку легше попередити, ніж лікувати!

  

 

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»