Здоров'я завжди на першому місці!

Дата: 19.12.2023 17:08
Кількість переглядів: 66

Епідемічний сезон грипу та ГРВІ триває орієнтовно з вересня-жовтня по березень-квітень кожного року. За даними Центру громадського здоров’я України в Україні із 2 жовтня до 10 грудня 2023 року на ГРВІ перехворіло 1,5 млн людей (4%),що на 39,3% більше показника за аналогічний період сезону 2022–2023 років. Питома вага дітей серед захворілих осіб становить 56,1%.

     Серед позитивних результатів лабораторних досліджень домінують віруси SARS-CoV-2 (98,5%), в інших випадках визначено віруси грипу та інших захворювань респіраторної групи (парагрипу, аденовіруси, RS-віруси, риновіруси, бокавіруси, метапневмовіруси)..

    За останній тиждень на ГРВІ захворіло 155 539 осіб, із них 84 823 — діти віком до 17 років (54,5%). Інтенсивний показник захворюваності становить 432,2 на 100 000 населення, що на 10,5% менше епідемічного порога, розрахованого для України.

     Захворюваність на ГРВІ в Хмельницькій області зросла в 1,5 рази у порівнянні із попереднім тижнем. Захворіло 8349 осіб, інтенсивний показник перевищив пороговий рівень на 5,39%, і це найвищий рівень захворюваності з початку епідсезону. Найбільш інтенсивно захворюваність зросла у віковій групі від 5 до 14років (в 1,6 разів) тобто серед школярів. 

     В Полонській та Понінківській громадах показник захворюваності за тиждень складає 465,8 на 100 тисяч населення. Всього захворіло – 197 осіб, із них 133 діти, що становить 67,5%,найбільш вразливою групою є діти віком від 5 – 14 років. 16 хворих госпіталізовано до стаціонару, що становить 8,1%.

     Першими клінічними ознаками респіраторної інфекції є різке підвищення температури тіла більше 38°С; головний біль, біль у м’язах, біль у горлі; кашель, нежить, в окремих випадках — блювота і діарея. При перших ознаках захворювання радимо звернутися до лікаря.

     Гострі респіраторні вірусні інфекції передаються переважно через контакт із зараженою людиною або зараженими поверхнями. Віруси можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом у вигляді невеличких частинок, які можуть бути вдихнуті людиною в результаті кашлю, чхання або розмови хворого. Це особливо актуально в обмежених або закритих приміщеннях.

    Також можлива передача вірусів при прямому фізичному контакті з зараженою людиною, наприклад, рукостискання, поцілунки та при контакті із зараженими поверхнями. Віруси можуть жити на поверхнях, таких як дверні ручки, ліжка, рушники та інші предмети. Якщо ви торкаєтеся зараженої поверхні і потім торкаєтеся свого обличчя, особливо очей, носа або рота, інфекція може потрапити в ваш організм.

    Профілактика грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій включає ряд заходів, які допомагають зменшити ризик зараження і поширення вірусів. Ось деякі рекомендації:

     Одним з найефективніших способів захисту від грипу є вакцинація. Регулярна вакцинація дозволяє зменшити ризик зараження та тяжкого перебігу інфекції.

    Регулярне миття рук: Мийте руки водою та милом протягом щонайменше 20 секунд, особливо після відвідування громадських місць, використання грошей чи контакту з іншими людьми.

 

   

Використання антисептиків для рук: Якщо вода і мило не доступні, використовуйте антисептичні засоби для рук з алкоголем.

     Уникання контакту з хворими: Уникайте близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу чи ГРВІ. Якщо ви самі хворієте, залишайтеся вдома, щоб уникнути передачі інфекції іншим.

    Особиста гігієна: Уникайте торкання обличчя, особливо очей, носа та рота, руками без попереднього миття.

     Етикет кашлю та чхання: Закривайте рот і ніс одноразовим носовим платком чи ліктем при кашлі чи чханні. Викидайте використаний платок в смітник і мийте руки.

    Здоровий спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, регулярну фізичну активність та достатню кількість сну, сприяє зміцненню імунітету.

Пам'ятай, краще запобігти, ніж лікувати!

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь