Туберкульоз: симптоми, діагностика та профілактика.

Дата: 18.12.2023 09:42
Кількість переглядів: 92

 

     Попри те, що туберкульоз можна попередити та ефективно лікувати, туберкульоз — не хвороба минулого, а причина 2 мільйонів смертей щороку та інфекційна хвороба що входить у десятку інфекцій, що спричиняють смертність в усьому світі.

     В поточному році на території Понінківської об’єднаної громади встановлено різке погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на туберкульоз. Всього зареєстровано 7 випадків захворювання на туберкульоз, у т.ч. 3 випадки рецидиву хвороби. Захворюваність фіксувалась в смт.Понінка, с.Буртин, с.Лодзянівка, за аналогічний період минулого року випадки не реєструвались, зростання у 7 разів. Інтенсивний показник склав 75,4 на 100 тисяч населення (середньо обласний показник 26,3). Вище середньо обласного показника була захворюваність у смт. Понінка (54,7), с. Буртин (116,9), с. Лодзянівка 2 (2352,9).

   Захворюваність на бацилярні форми туберкульозу за 2023 рік також зросла. Усі хворі зареєстровані у смт.Понінка - 4 , с.Буртин - 1 та с.Лодзянівка - 2 . Інтенсивний показник становив 75,4 на 100 тисяч населення (обласний показник – 15,2).

    Туберкульоз це інфекційне захворювання, що спричиняється мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха). Захворювання має хронічний перебіг. Найчастіше вражаються легені хворого (легеневий туберкульоз або туберкульоз легень), а в разі позалегеневого туберкульозу можуть вражатися інші органи, зокрема, нирки, лімфатичні вузли, кістки, очі, шкіра, головний мозок. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності чи соціального становища.

     Форми туберкульозу:

Активна форма– може бути відкрита (коли хворий виділяє назовні мікобактерії туберкульозу, наприклад, під час кашлю) та закрита (коли немає виділення мікобактерії назовні, тобто хворий незаразний);

Латентна (прихована) форма.

 

    Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хворий на так звану «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю, гучної розмови, сміху та плачу виділяє у повітря разом з крапельками слизу паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці крапельки, може бути інфікована. До груп ризику щодо розвитку туберкульозу належать багато категорій людей, серед яких може опинитись будь-хто з нас, наприклад: 

- люди з захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету;

- курці та люди з іншими шкідливими звичками;

- люди, які близько і тривало контактують із хворими на туберкульоз, які мають бактеріовиділення;

- ВІЛ-позитивні діти й дорослі;

- ув’язнені, засуджені люди;

- діти, які не отримали БЦЖ;

- люди з діабетом;

- люди, які отримують гемодіаліз;

- працівники охорони здоров’я.

   

    Цей перелік неповний, але добре ілюструє, що від туберкульозу не застрахований ніхто. Тому так важливо відкинути сором і вчасно звертатися до лікарів за наявності симптомів туберкульозу, а також підтримувати тих, хто вже бореться з цим захворюванням. Втішна новина в тому, що туберкульоз повністю виліковний. Саме завдяки ефективним протитуберкульозним препаратам. Держава закуповує їх, а тому вони безоплатні для пацієнтів. Головне — вчасно розпочати лікування і дисципліновано дотримуватися призначеної терапії. До речі, перебування на стаціонарі тубдиспансеру не обов’язкове. Збудник туберкульозу доволі стійкий у навколишньому середовищі: витримує висихання до декількох тижнів, нагрівання до 100* С протягом 5-7 хвилин. Руйнується туберкульозна паличка під дією ультрафіолетового опромінення.

    Найтиповіші прояви туберкульозу: кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше; підвищена температура тіла — від 37,2 °С; різка втрата ваги; зниження працездатності й загальна втомлюваність; нічна пітливість; виражена задишка; при важких формах — кровохаркання.

   

Для активного виявлення хворих туберкульозом на  ранніх стадіях захворювання проводять флюорографічне обстеження населення. Профілактична флюорографія дозволяє своєчасно виявити такі небезпечні захворювання легень як: злоякісні новоутворення легень і туберкульоз. В Україні для всіх пацієнтів з підозрою на туберкульоз доступна безоплатна діагностика за допомогою сучасного тесту GeneXpert. Щоб пройти її достатньо мати направлення сімейного лікаря або ж відвідати фтизіатричний заклад по самозверненню. Для діагностики туберкульозу проводять стандартні та спеціалізовані аналізи крові, лабораторне дослідження мокротиння пацієнта, туберкулінодіагностику - шкірний тест на наявність специфічної імунної відповіді до мікобактерії туберкульозу шляхом внутрішньо-шкірного введення туберкуліну.

     

Профілактика туберкульозу складається з комплексу різних заходів. Розрізняють специфічну профілактику (вакцинація, хіміопрофілактика), санітарну та соціальну профілактику туберкульозу.

    Туберкульоз — це не вирок на все життя, а лише тимчасова виліковна хвороба. Тому життя після недуги є і воно прекрасне.

 

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

 

.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь