ДЕНЬ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Дата: 06.12.2023 16:39
Кількість переглядів: 181

В Україні Св.Миколай — найбільш шанований святий. Іще сто років тому хатня ікона Чудотворця стояла майже в кожній українській домівці. Святий Миколай — улюбленець дітей, захисник у біді, рятівник від неволі.

          Образ Святого Миколая в українській культурі подолав власний шлях, і пов'язаний із Володимиром Великим, мазепинським бароко, козацтвом та чумацтвом. За життя Св.Миколай встиг зробити чимало добрих справ. Він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. Завдяки цьому навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд, і з часом Св. Миколай став одним із найважливіших християнських святих. Але ще більше добрих справ приписують Святому вже після його смерті. 

         Традиція святкувати День святого Миколая з’явилася в середньовічній Німеччині, де дарували дітям новий одяг, ласощі, іграшки та шкільне приладдя. Аби малюки повірили в чудеса Божого Угідника, подарунки зявлялися таємно вночі. З Німеччини звичай шанувати Миколая розповсюдився на сусідні країни, зокрема на Польщу, звідки скоріше за все і перейшов на Україну. За іншою притчею, традиція класти подарунки під подушку та вішати шкарпетки на камін з’явилася, коли Миколай вирішив допомогти трьом сестрам з якими через бідність ніхто не хотів брати шлюб. Миколай підкинув їм вночі невеличкі мішечки з золотом, які впали у шкарпетки, що сохнули біля камінної труби. Згодом Миколай продовжив робити подарунки всім нужденним, залишаючись при цьому непоміченим.

       З часом серед дітей з'явилася традиція надсилати листи до Святого Миколая, в яких вони перераховували добрі справи, просили вибачення за погані та просили подарунків. Цю традицію натепер перейняли й дорослі, які напередодні свята шукають, що подарувати на Святого Миколая. Також у цей день читають вірші про Миколая. Вважається, що це свято – останній день, коли можна віддати всі борги, інакше сім'я в наступному році  бідуватиме.

       У Понінківській громаді теж відзначили День Святого Миколая, завдячуючи Збройним Силам України, які оберігають наш сон та спокій діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів взяли активну участь у святкуванні, виготовлені янголят з листівками для воїнів ЗСУ та іграх. Було організовано частування солодощів з врученням різдвяних подарунків, що приготували меценатиПавлишина Світлана Андріївна (депутат Хмельницької обласної ради), Понінківської селищної ради, працівників культури громади та фахівця з соціальної роботи ГО "Ліга соціальних працівників України". Діти були задоволені та вдячні. Кожна дитина отримала заряд енергії та частинку прийдешнього Різдвяного настрою. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь