Суд за позовом Шепетівської окружної прокуратури повернув у комунальну власність землі природньо-заповідного фонду вартістю понад 59 млн. грн.

Дата: 21.11.2023 14:01
Кількість переглядів: 83

 

Шепетівською окружною прокуратурою виявлені факти незаконної передачі у приватну власність громадянам земельних ділянок природно-заповідного фонду для сільськогосподарських потреб.

Встановлено, що рiшенням Хмельницької обласної ради № 21 вiд 11.05.1999 на території Шепетівського району створено регіональний ландшафтний парк «Мальованка» площею 16915,33 га, який є об’єктом природно-заповідного фонду України.

Чинним законодавством України передбачено, що на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

При цьому, здійснення сільського господарства на цих земельних ділянках, їх розорювання або пошкодження будь-яким іншим чином призведе до втрати унікального об’єкта екосистеми, який має виняткове багатство рослинного і тваринного світу, різноманітний рельєф і ландшафтні форми.

Всупереч вимогам закону, Головним управлінням Держгеокадастру в Хмельницькій області у 2016 році незаконно передано у приватну власність громадянам земельні ділянки загальною площею 6 га вартістю 59,1 млн грн,  які відносяться до земель регіонального ландшафтного парку «Мальованка»   для ведення особистого селянського господарства,.

Реагуючи на виявлені порушення, Шепетівська окружна прокуратура у 2022 році звернулася до суду з позовами про зобов’язання повернути землі природно-заповідного фонду у комунальну власність, які 16.11.2023 Хмельницьким апеляційним судом задоволені.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь