ЄРСИНІОЗ. Хвороба із серйозними наслідками. Як діагностувати?

Дата: 17.05.2023 18:13
Кількість переглядів: 5270

Фото без описуЧерез особливість «маскуватися» під інші хвороби цю хворобу з групи кишкових інфекцій діагностують лише у третині випадків.

В Україні реєструються спорадичні випадки єрсиніозу – до півсотні на рік.

Однак хворих на цю кишкову інфекцію – значно більше!

 

Що таке єрсиніоз?

Кишковий єрсиніоз – це гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією Yersinia enterocolitica. Проявляється симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів та систем.

 

Єрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через 1 хвилину. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Низька температура, висока вологість – ідеальні умови для виживання мікроорганізмів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження єрсиній.

Єрсинії можуть добре зберігатися на свіжих овочах: капуста, морква, буряк, цибуля, яблука, зелень в умовах овочесховища та холодильника.

 

Як можна заразитися?

Основний резервуар бактерії – ґрунт, вторинний резервуар – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці свині, собаки, коти, хвора людина та здоровий бактеріоносій.

Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, тобто через харчовий, водний та контактно-побутовий шляхи. Потрапити в організм людини бактерія може через молоко, молочні продукти, м'ясо й овочі, фрукти. Люди можуть заразитись і від хворих сільськогосподарських тварин та собак і котів. Виділяючи збудник із сечею і фекаліями, хворі тварини, або гризуни заражають довкілля, зокрема, воду харчові та продукти. Дещо рідше фіксується водний шлях передачі, наприклад, при вживанні забрудненої води – з колодязів, відкритих водойм, в окремих випадках – водопровідної.

Змоделюємо ситуацію, коли єрсинія може потрапити в організм людини.

Наприклад, не достатньо просмажили м'ясо, передусім свинину, готуючи стейк або шашлик. Погана термічна обробка м’яса, де є напівсирі шматки, може спричинити інфікування.

Відомо, що навесні батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук.

А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони і забруднюють овочі збудниками хвороби. Саме навесні є найбільший ризик зараження єрсиніозом!

Не достатньо почистили та промили овочі, фрукти, зелену під проточною водою, не ошпарили окропом. Часто, наприклад, в капусті помили лише верхнє листя, та зробили салат.

Люди можуть заразитися, доглядаючи тварин. Ризик є, коли людина п’є некип’ячене молоко або сиру воду, де є збудник. Хоча бактерія гине упродовж 1 хвилини кип’ятіння!

 

У чому небезпека єрсиніозу?

Єрсиніоз здатний імітувати інші патології. Хвороба часто перебігає, «маскуючись» під різні захворювання: гострої респіраторної вірусної інфекції, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму. Єрсиніоз найбільш небезпечний для дітей.

Загроза ускладнень зростає, якщо не лікувати єрсиніоз. Наслідки цієї кишкової інфекції можуть бути доволі серйозними, особливо, якщо не лікувати.

У половині випадків ревматоїдний артрит міг бути спровокований раніше перенесеним єрсиніозом.

Єрсиніоз може бути пусковим механізмом для розвитку важких патологій, а також ускладнити хронічні хвороби.

Як вберегтися, щоб не захворіти?

- ретельно очищати та мити овочі, фрукти і зелень;

- проводити достатню термічної обробки страв;

- для пиття використовувати кип’ячену або бутильовану воду;

- мити руки з милом гарячою водою, перед приготуванням та прийомом їжі, після відвідування громадських місць та туалету;

- за відсутності води використовувати антисептичні засоби для рук;

- не купувати продукти, зокрема, м'ясо, овочі, фрукти на стихійних ринках, у випадкових продавців уздовж хідників;

- купатись у дозволених місцях;

- забезпечити захист від гризунів у приміщеннях, де зберігаються овочі та фрукти.

Як проявляється єрсиніоз?

Як і при всіх кишкових інфекціях, інкубаційний період (час від початку зараження до проявів симптомів) триває тиждень.

Гострий початок, тривала лихоманка – 1-2 тижні, діарея, біль в животі, висип плямисто-папульозний, дрібнокрапчастий або геморагічний розміщений в складках шкіри, на грудях, навколо суглобів.

Поряд із характерними для кишкових інфекцій симптомами, як блювання, нудота, гарячка. Для єрсиніозу притаманні іще такі прояви, як при ГРВІ – біль у горлі, нежить, ломота в суглобах та тілі.

Для гострих кишкових інфекцій характерна температура, яка при лікуванні спадає. А от при єрсиніозі лихоманка може тривати понад тиждень.

Які види діагностики?

Єрсиніоз чудово «маскується» під різні хвороби. Тож лікареві часом важко зорієнтуватися, щоб за клінічними ознаками встановити правильний діагноз. Однак настороженість до підступного єрсиніозу має бути.

Допоможуть лабораторні дослідження. Щоб виявити єрсиніоз, важливо пройти лабораторне обстеження до початку лікування.

1. Бактеріологічний метод: збудник виявляють у випорожненнях, сечі, крові перед лікуванням.

2. Серологічний метод: виявляють антитіла у крові хворої людини.

За появи симптомів захворювання своєчасно звертайтесь по медичну допомогу.

 

 

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь