Кір та його профілактика

Дата: 27.04.2023 14:51
Кількість переглядів: 145

В Хмельницькій області з початку 2023 року зареєстровано 5 випадків кору (м.Хмельницький – 4, м.Волочиськ – 1). Спалах кору відбувається кожні 5-6 років. Попередній спалах кору в Полонській та Понінківській ОТГ  реєструвався  в 2018-2019рр., тому є ймовірність, що новий спалах варто очікувати у 2023р.

Кір - це високо контагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. Характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

 Кір – небезпечне вірусне захворювання що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання.  Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

Як можна заразитись кором. Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. З потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети ( постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Джерелом інфекції є хвора людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. Інкубаційний період  триває від 7до17 днів.

           Симптоми. Найбільше хворіють діти, проте серед захворілих є значне число дорослих. В основному на кір хворіють не щеплені особи. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юктивіту. До кінця першого – початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою  «пляма Копліка». Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. У хворих іноді спостерігається ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання, почастішання випорожнень. Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. При неускладненому перебігу захворювання дітей лікують вдома, дорослих звичайно госпіталізують.

           Ускладнення Цей вірус небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути небезпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Зниження імунітету триває наступні кілька років після хвороби. Ускладнення можуть торкнутись і дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Також часто після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей. Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадків може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Профілактика кору тільки одна, вакцинація!!!

Єдиним надійним захистом від захворювання є профілактичні щеплення, які проводяться відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років.

З питань проведення вакцинації потрібно звернутися до сімейного лікаря.

 

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь