Понінківська територіальна громада

Хмельницька обл, Шепетівський район

Чому нітрати у воді небезпечні.

Дата: 26.04.2023 17:13
Кількість переглядів: 145

Чиста, якісна вода — це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу вживати якісну воду. Значна її кількість забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками, особливо небезпечні нітрати. Що ж це за речовини?

Нітрати — це солі азотної кислоти, які широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті.

Чим небезпечні нітрати для організму людини? Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Пам'ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. У Вашому організмі виникає цілий ряд порушень:

  • підвищується концентрація метгемоглобіну крові;
  • можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби;
  • дистрофічні зміни в серцевому м'язі;
  • захворювання і порушення функції нирок;
  • порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо;
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, в свою чергу, підсилює вплив канцерогенів. 

Щоб уникнути небезпечних дій нітратів, необхідно:

  • Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей раннього віку та вагітних жінок!
  • Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 50%;
  • Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!
  • Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;
  • Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду,  прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

 

            Полонське відділення ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить лабораторні дослідження питної води на вміст нітратів з індивідуальних та громадських криниць на платній основі. Просимо звертатися за адресою м. Полонне, вул. П.Маркіша, 34   тел. 2-01-26                              

          Не забувайте, що дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти здоров’я ваших дітей!

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь