Пошук

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЕПІДЕМІЧНИЙ ПАРОТИТ (СВИНКА)

Дата: 30.03.2023 16:48
Кількість переглядів: 114

В Україні ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на вакцинокеровані інфекціїї, з початку 2023 року зафіксовано 2 спалахи епідемічного паротиту (у Волинській та Черкаській областях).

Епідемічний паротит (в народі хворобу називають «свинка») – це гостре вірусне захворювання, під час якого відбувається запалення слинних залоз людини. Найчастіше хворіють діти в період між третім і сьомим роком життя, проте небезпека зараження для дорослих теж є. Чоловіків епідемічний паротит вражає в 2 рази частіше з виникненням явних симптомних проявів, ніж дівчаток та жінок.

Вірус паротиту передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Захворіти можна під час простої розмови. Хворий на епідпаротит заразний за 1-2 дні до появи перших симптомів хвороби, коли він ще навіть не здогадується про те, що занедужав, та впродовж 8 днів після виявлення ознак захворювання.

Потрапляючи в організм людини, вірус розмножується в її залозистій тканині. Саме тому він може уразити такі залози, як: слинні, статеві, підшлункову, щитовидну тощо. Слинні залози піддаються ураженню першочергово, тут симптоми хвороби виявляються найбільше.

Зазвичай захворювання починається гостро. До її головних симптомів відносять:

  • різке підвищення температури тіла до 40°С, висока температура може зберігатися 5-7 днів;
  • біль в області вух;
  • больовий синдром при жуванні чи ковтанні;
  • підвищене слиновиділення;
  • різкий біль при вживанні кислої їжі;
  • збільшення щік;
  • припухлість зони перед вушною раковиною, яка збільшується в розмірах (найбільше припухлість збільшується на 5-6 день хвороби);
  • мочка вуха відстовбурчується вперед і догори;
  • біль при пальпації слинних залоз.

Паротит сам по собі зазвичай протікає не дуже важко, проте може дати ряд серйозних ускладнень. До найбільш поширених з них належать:

  1. панкреатит;
  2. цукровий діабет II типу;
  3. запалення статевих залоз;
  4. запалення щитовидної залози;
  5. ураження ЦНС (менінгіт, енцефаліт).

Наслідки даних ускладнень можуть бути серйозними. Це і безпліддя (через запалення яєчок у хлопчиків), і порушення менструального циклу у дівчат в майбутньому, і проблеми з шлунково-кишковим трактом, і гормональні порушення, і запалення оболонок мозку та навіть смерть. Тож не варто недооцінювати звичайну дитячу хворобу «свинку».

Якщо хвороба протікає типово, без ускладнень, вона зазвичай триває 7-10 днів. Хворому обов’язково рекомендується звернутися до лікаря по допомогу.

Через високу небезпеку можливих ускладнень після паротиту дуже важливою є його профілактика. Найкраща профілактика – своєчасне проведення профілактичного щеплення проти епідпаротиту. Вакцина від епідпаротиту поєднується з вакцинами проти кору і краснухи. За Національним календарем щеплень вона вводиться дитині двічі: перша доза – у 12 місяців, друга – у 6 років.

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь