Пошук

Голови громад Хмельниччини в онлайн-форматі обговорили актуальні питання місцевого самоврядування

Дата: 24.10.2022 10:04
Кількість переглядів: 158

Напередодні, 18 жовтня, відбулося засідання голів громад-членів Асоціації міст України в Хмельницькій області. До участі в зібранні долучилося 42 учасники: голови міських, селищних, сільських рад, їх заступники, фахівці органів місцевого самоврядування, виконавча дирекція та консультанти Хмельницького РВ АМУ, представники ГУ Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Головував на засіданні голова Хмельницького РВ АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

На порядку денному було декілька, актуальних для органів місцевого самоврядування краю, питань. Зокрема:

  • Підготовка до осінньо-зимового періоду у громадах: опалювальний сезон, забезпечення функціонування критичної інфраструктури населених пунктів за умов надзвичайних ситуацій;
  • Бюджетний процес – 2023: пропозиції АМУ та результати бюджетних консультацій;
  • Обговорення проекту Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (№6504);
  • Реформа соціального захисту населення: передача повноважень для ПФУ, співпраця пенсійного фонду із органами місцевого самоврядування.

На початку засідання міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів присутнім та поділився досвідом того, як вдалося подолати наслідки ракетних ударів, яких 10 жовтня 2022 року завдала РФ по об’єктам критичної інфраструктури міста. Також наголосив, що ворожаатака показала, які є слабкі місця та, що громаді потрібно допрацювати. Порадив громадам подбати про якісну комунікацію між структурними підрозділами, комунальними підприємствами та жителями громади. Забезпечити лікарні альтернативними засобами живлення, якщо зникне електроенергія. Обдумати можливості сповіщення громадян про тривогу, якщо сирени не працюватимуть та мати чіткі алгоритми дій для працівників освіти, які вони реалізовуватимуть, якщо муситимуть прийняти екстрені рішення.

Подякував міським головам, які запропонували допомогу у ліквідації наслідків обстрілу.

«Ми також готові допомагати іншим громадам, якщо буде необхідність, відновлювати інфраструктуру ваших міст, селищ та сіл. Дуже хочу, щоб ми всі були готові прийти на допомогу один одному. Зараз, на рівні регіонального відділення АМУ, спробуємо зібрати інформацію про те, що є кожній громаді: техніка, генератори, матеріали для оперативного ремонту, відновлення та інше. Це дозволить координувати допомогу та виручати один одного у кризових ситуаціях. Тож попрошу надати відповідну інформацію у виконавчу дирекцію РВ. Це стосується всіх і кожного. Тож маємо готуватися», - пояснив голова регіонального відділення АМУ.

У контексті підготовки до опалювального сезону голови громад підіймали важливі питання: забезпечення вимушених переселенців, які оселилися у громадах, де немає газу, дровами. Також обговорили можливість закупівлі за пільговими цінами паливних брикетів для закладів освіти громад.

Друге питання порядку денного засідання – бюджетний процес, підготовка державного бюджету-2023. Доповідав міський голова Славути Василь Сидор, який брав участь у бюджетних консультаціях із профільним комітетом ВРУ та Кабміном, як представник Асоціації міст України.

Зокрема, він проінформував, що у під час підготовки проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» АМУ збирала пропозиції від громад регіональних відділень та сформувала основні вимоги до майбутнього головного фінансового документу.

Серед найважливішого:

•          ПДФО до бюджетів територіальних громад в обсязі 64%, ініційоване Асоціацією міст України при підписанні Меморандуму до опалювального сезону 2021/22 збільшення частки податку, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування продовжено на наступний рік.

•          ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі зараховуватися до місцевих бюджетів. Асоціація міст України відстояла ці відрахування під час бюджетних консультацій, які проводило Міністерство фінансів України. Орієнтовно 54,4 млрд  грн будуть спрямовані до місцевих бюджетів саме завдяки зусиллям Асоціації міст України.

Уряд підтримав пропозиції Асоціації міст України щодо виділення коштів на відновлення громад України.

Також громади отримуватимуть додаткові дотації: на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною агресією РФ, додаткові дотації місцевим бюджетам (зокрема щодо утримання соціальної інфраструктури, утримання закладів освіти та охорони здоров’я, компенсування втрат доходів місцевих бюджетів  від податкових пільг у галузі космічної діяльності та літакобудування), субвенції на будівництво та ремонт місцевих і комунальних доріг.

«Наші пропозиції дуже уважно розглядалися. Вдалося досягнути багатьох компромісів. Поки бюджет ухвалено лише в першому читанні, але думаю, що в остаточному варіанті усі наші пропозиції залишаться врахованими», - підсумував Василь Сидор.

Також голови громад обговорили інші питання фінансового забезпечення громад у 2023 році. Надали свої пропозиції щодо реверсної дотації, відміни добровільної сплати єдиного податку дляФОПів 1 і 2 груп і повернення до обов’язкової, врегулювання сплати земельного податку. Очільники громаднаголошували на недопущенні зменшення освітньої субвенції та проблемах із пільговим перевезенням пасажирів, яке змушені фінансувати ОМС без необхідного ресурсу із державного бюджету. Торкнулися і теми акцизного податку на пальне.

Долучилась до наради і заступниця директора ГУ Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Марія Квятківська. Зокрема, вона проінформувала присутніх про перебіг реформи, що стосується соціального забезпечення громадян. Так, ПФУ відповідатиме ще й за пільги і субсидії.

«Це безпосередньо стосується органів місцевого самоврядування. Адже якісні соціальні послуги – основне завдання органів місцевого самоврядування. У нас виникає чимало питань, які пов’язані із новою організацією роботи. Тож ми запросили на нашу нараду представника обласного пенсійного фонду і ви зможете задати свої питання їй», - повідомив голова регіонального відділення АМУ Олександр Симчишин.

Посадовиця зауважила, що раніше пенсійний фонд виконував завдання щодо реалізації пенсійного законодавства, пенсійного забезпечення, ведення обліку застрахованих осіб у Системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Та наголосила, що за роки роботи в установи складалась гарна співпраця із переважною більшістю територіальних громад області.  Однак, Постанова КМУ від 16 вересня 2022 року №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України», значно розширює обов’язки і повноваження, які ПФУ почав здійснювати уже з жовтня.Тож коротко розповіла про них і відповіла на питання голів громад.

На завершення зібрання Олександр Симчишин подякував головам громад, які відгукнулися і долучилися до збору гуманітарної допомоги для міст із сходу та півдня країни. Підкреслив, що отримував на адресу усіх причетних подяки від Запоріжжя і Миколаєва. Та наголосив, що ті вантажі були дуже важливими для громад. Також анонсував черговий збір допомоги для одного із нещодавно звільнених від рашистських окупантів міст.

За підсумками засідання буде сформовано декілька листів із пропозиціями органів місцевого самоврядування Хмельниччини, які будуть надіслані у Асоціацію міст України для подальшого лобіювання на усіх рівнях, до профільних міністерств і до народних депутатів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь