Понінківська територіальна громада

Хмельницька обл, Шепетівський район

САЛЬМОНЕЛЬОЗ – НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 25.08.2022 16:55
Кількість переглядів: 867

Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. Одним з небезпечних інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудником якого є патогенні мікроорганізми — сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.                                                    

Захворювання характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм. Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції проходить від кількох годин до 1-2діб. Часом у людини не з'являється симптомів хвороби, незважаючи на те, що в її сечі і випорожненнях можна виявити сальмонел. У цьому випадку лікарі ставлять діагноз «бактеріоносійство» і призначають лікування. У більшості випадків захворювання протікає з ураженням органів травлення (гастроентерити, коліти).

Сальмонели володіють порівняно високим ступенем стійкості до дії різних чинників зовнішнього середовища. У рідкому середовищі при прогріванні до 700С вони гинуть через 5–10 хв., а при кип’ятінні гинуть вмить. У молоці можуть зберігатися при кімнатній температурі до 5 діб. Вони добре зберігаються при низьких температурах. Соління і копчення мають на сальмонели відносно слабку дію, в солоному і копченому м’ясі гинуть через 2,5 — 3 місяці. У воді відкритих водоймищ і питній воді сальмонели живуть 11-120 діб.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Частіше за все захворювання виникають при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів. Певну роль у розповсюдженні сальмонел відіграють яйця, у т.ч. курячі. Молоко і молочні продукти займають скромніше місце в розповсюдженні сальмонельозів, проте, при їх інфікуванні, вони являються причиною виникнення значних спалахів. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці і особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду. Основний метод діагностики сальмонельозів – бактеріологічний. Носійство збудника сальмонельозної інфекції може зберігатися від декількох місяців до 3-х років і більше. При тісному спілкуванні з хворою людиною або бактеріоносієм і при недотриманні елементарних санітарно-гігієнічних норм можлива передача інфекції контактно-побутовим шляхом. Маленькі діти можуть захворіти навіть при потраплянні в організм невеликої кількості збудника.

Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

 

Щоб запобігти виникненню сальмонельозу слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • всі м’ясні страви і яйця треба піддавати довготривалій термічній обробці;
  • не можна готувати їжу на багато днів, навіть якщо вона зберігалася в холодильнику;
  • молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;
  • всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • не можна допускати стикання хлібобулочних виробів з немитими овочами та фруктами;
  • законом для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі.

 

Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного захворювання як сальмонельоз.      

У випадку проявів захворювання слід звернутись до закладу охорони здоров’я. Хворобу легше попередити, ніж потім лікуватися!

 

 

Полонського відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь