О Б Е Р Е Ж Н О  -   С К А З ! ! !

Дата: 01.07.2022 15:10
Кількість переглядів: 1109

                   О Б Е Р Е Ж Н О  -   С К А З ! ! !

 

Сказ – гостра заразна і небезпечна для життя людини хвороба, яка передається через укуси та обслинення хворими тваринами і закінчується смертю. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей та мільйони тварин, і Україна, на жаль , не є виключенням. На сказ хворіють всі теплокровні тварини, але найбільш чутливі лисиці, щури, собаки, коти, велика рогата худоба та інші. При міському сказі основне джерело хвороби – безпритульні собаки та бездомні коти.   

    Якщо Вас укусила будь-яка тварина:  

  • негайно проведіть місцеву обробку: поверхню рани рясно промийте водою з господарським милом, а її краї обробіть 70% спиртом або 5% настоянкою йоду;
  • одразу зверніться до лікаря в травмпункт за місцем проживання, де розпочнуть лікувально-профілактичну імунізацію, тому що своєчасно розпочатий курс щеплень надійно запобігає захворюванню на  сказ;
  • тварину що укусила забивати забороняється, її необхідно ізолювати і звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини по вул. Князя Рома-на, 9, за телефоном: 2-04-36, або до спеціаліста її структурного підрозділу (дільнична лікарня).

                                           

В а ж л и в о:

    Кожен рік доставляти собак та котів у ветеринарну установу для огляду, обов'язкової імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок.

Утримувати собак у дворогосподарствах на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, про їх наявність застерігати надписом на воротах, хвіртці.

Вигулювати та виводити за межі помешкання чи садиби собак тільки при наявності коротких поводків, намордників та особистого номерного знака (чіпа).

Купувати, продавати показувати на виставках і виводках, а також перевозити в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин тільки при наявності реєстраційного посвідчення та ветеринарного паспорта з відміткою щеплення проти сказу, що проведене не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу.

Не допускати до полювання не щеплених проти сказу собак, про що у мисливців повинні бути відповідні документи.

Про випадки укусів чи травмування людини або домашньої тварини – собакою, котом чи хижою твариною негано повідомляти заклади охорони здоров’я та державну лікарню ветеринарної медицини.

З дітьми потрібно постійно проводити роботу про те, що тваринка не є іграшкою, а тому з нею потрібно відповідно поводитися, особливо це стосується бродячих тварин.

                    

 ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ !!!

 

Своєчасне щеплення проти сказу врятує Вашого улюбленця від небезпечного захворювання та убезпечить Вас від загрози ймовірного зараження сказом !  

Сказ небезпечна смертельна хвороба, бережіть себе і своїх дітей від сказу !                                                                                         

 

 

Полонське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь