Єдиний соціальний внесок

Дата: 02.12.2021 09:20
Кількість переглядів: 445

Фото без описуГоловне управління ДПС у Хмельницькый області інформує , що фізичні особи-підприємці, які є одночасно найманими працівниками, звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Страховий платіж за них зобов’язаний здійснити роботодавець. Така норма поширюється на усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають. Однак, це не стосується сумісників.

Водночас, підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ, може при бажанні й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Такі внески, знову ж таки, не можуть бути меншими за мінімально встановлений та більшими за максимальний розміри.

Нагадаємо, що наразі законодавчо встановлений мінімальний рівень страхового внеску є не меншим 1320 гривень (з 1 грудня 2021 року – 1430 грн), та не більшим за максимальний – 90 тисяч гривень (з 1 грудня 2021 року – 97 500 тисяч гривень).

У податкові службі Вінниччини радять підприємцям-найманим особам особисто контролювати нарахування та перерахування ЄСВ роботодавцями, щоб не було боргів перед Пенсійним фондом. Зауважимо, що перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді, звернувшись особисто чи через офіційний портал Електронних послуг Пенсійного фонду, та безкоштовно отримати Довідку про застраховану особу (форма ОK- 5 чи OK-7). Такий контроль варто здійснювати щомісяця.

Звертаємо увагу! Податкова служба має доступ до персоніфікованих відомостей застрахованих осіб про заробітну плату, на яку нараховується та з якої сплачено страхові внески. Тобто, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть додатково не повідомляти контролюючі органи про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь