Не спалюй - компостуй!

Дата: 12.10.2021 10:51
Кількість переглядів: 619

Фото без описуГосподарі будинків приватного сектору влаштовують димову пастку, яка охоплює громаду. Найбільша активність скарг від мешканців, які просто потерпають від їдкого диму, приходить на вечірній час. Дим наповнює все навкруг, проникає у домівки навіть крізь зачинені вікна і двері.

Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану середовища та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягнуть за собою накладення штрафів від двадцяти (340 грн) до ста (1360 грн) неоподаткованих доходів громадян (відповідно до ст. 152 КУпАП).

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря.

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися з такими негативними явищами. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання сміття.

Закликаємо громадян запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Приготування компосту – це ще один чудовий спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з користю. Термін дозрівання компосту становить 2 – 2,5 роки, такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь