Пошук

ОБЕРЕЖНО – КВІТНЕ АМБРОЗІЯ!

Дата: 12.06.2020 15:53
Кількість переглядів: 768

Амброзія полинолиста (Ambrosia)  – це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20- 250 см, що належить до родини Айстрових. За зовнішнім виглядом амброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва “полинолиста”). Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води.

Батьківщиною Амброзіїї вважається Північна Америка, де сьогодні існує понад 30 видів цього бур’яну. На територію Європи  вона була завезена разом з насінням конюшини та жита. Перші поодинокі дикорослі популяції невідомої рослини з’явилися ще в 1914 – 1918 роках, і лише в 1925 році у визначниках України з’явився один із видів цієї рослини – амброзія полинолиста. Нині вона поширена в більшості областей України.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна рослина може дати до 100 тисяч зернят, які здатні проростати ще 10-15 років після визрівання. Проростає насіння у кінці квітня на початку травня, з середини серпня до кінця жовтня амброзія цвіте.

До грунтів амброзія невибаглива і може рости на будь–якому субстраті. Посуха їй не шкодить, оскільки коріння сягає глибини чотирьох метрів. Як чужинка, амброзія не має природних ворогів, її не їдять тварини. Як справжній «зелений агресор» ця рослина успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та інші рослини, які прикрашають ландшафт.

За останні роки поширення амброзії в Україні – справжнє лихо. Для багатьох регіонів це стало проблемою державного рівня.

Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання людей у період цвітіння – підвищується температура, течуть сльози, буває коньюктивіт, погіршується зір і може викликати набряк легенів. В цей період від амброзійного пилку страждають астматики, у них загострюються приступи бронхіальної астми.

    Адміністрація Понінківської селищної ради звертається до жителів громади з проханням запобігти поширення амброзії на Ваших присадибних ділянках та прилеглих до них  територіях! 

                                                                           Дякуємо за розуміння!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь