Прокуратурою повернуто у власність держави незаконно приватизовані землі

Дата: 13.03.2020 11:20
Кількість переглядів: 385

Фото без опису

 

Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Згідно статті 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектар.

Водночас, Полонським відділом Шепетівської місцевої прокуратури в ході вивчення законності приватизації земельних ділянок державної власності на території Полонського району виявлено факти повторного отримання громадянами земельних ділянок громадянами понад норму, встановлену чинним земельним законодавством.

Зокрема, відділом місцевої прокуратури встановлено, що ряд жителів міста Хмельницького звернулись до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області із заявами про приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, при цьому приховавши, що раніше вже використали право на безоплатну приватизацію земельної ділянки згаданої категорії. В подальшому вищевказані громадяни незаконно повторно приватизували земельні ділянки на території Полонського району, внаслідок чого із земель державної власності неправомірно вибуло 8 га земель сільськогосподарського призначення.

У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави Полонським відділом місцевої прокуратури в інтересах держави заявлено до суду позовні заяви про визнання недійсними наказів Держгеокадастру та зобов’язання повернути земельні ділянки, що незаконно вибули із державної власності.

Рішенням Полонського районного суду від 12.02.2020 задоволено 4 позови місцевої прокуратури у повному обсязі. Зокрема, судом  визнано недійсними накази ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області про передачу у власність громадянам земельних ділянок загальною площею 8 га та вартістю 238,8 тис. грн., витребувано вказані ділянки у власність держави.

                 

 

Прокурор Полонського відділу

Шепетівської місцевої прокуратури                                                 О. Мацюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь