Пошук

Робота місцевої прокуратури з повернення незаконно приватизованих земель триває

Дата: 20.12.2019 08:57
Кількість переглядів: 732

    Відповідно до ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектар.

    Частиною 4 ст. 116 Земельного кодексу України встановлено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, проводиться один раз по кожному виду використання.

    Водночас, у минулому році Полонським відділом Шепетівської місцевої прокуратури в ході вивчення законності приватизації земельних ділянок державної власності на території Полонського району виявлено 18 фактів отримання земельних ділянок громадянами понад норму, встановлену чинним земельним законодавством.

    Зокрема, відділом місцевої прокуратури встановлено, що ряд жителів міста Хмельницького, які раніше вже використали своє право на безоплатну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, у 2016 році звернулись до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області із заявами про приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, при цьому вказавши, що ще не використали право на безоплатну приватизацію земельної ділянки згаданої категорії. В подальшому вищевказані громадяни незаконно повторно приватизували земельні ділянки на території Полонського району по 2 га кожен, внаслідок чого із земель державної власності вибуло майже 36 га землі сільськогосподарського призначення, вартістю майже 1,1 млн. гривень.

    У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави Полонським відділом місцевої прокуратури упродовж 2018-2019 років підготовлено та скеровано до місцевого суду 18 позовних заяв про визнання недійсними наказів ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області та зобов’язання повернути земельні ділянки, що незаконно вибули із державної власності.

    Рішенням Полонського районного суду від 26.11.2019  позицію місцевої прокуратури підтримано та задоволено 2 позови місцевої прокуратури. Зокрема, судом  визнано недійсними накази ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області про передачу у власність громадянам земельних ділянок загальною площею 4 га та вартістю 119,4 тис. грн., витребувано вказані ділянки у власність держави. Решта 14 позовних заяв перебувають на розгляді у Полонському районному суді.
    Разом з тим, у поточному році реально виконано 2 судових рішення за аналогічними позовами місцевої прокуратури, зокрема фактично повернуто до державної власності 2 земельні ділянки загальною площею 4 га вартістю 138 тис. грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь