Запобігти підліткову злочинність на Полонщині

Дата: 31.10.2019 08:10
Кількість переглядів: 679

Фото без опису     Стан підліткової злочинності завжди викликає занепокоєність та зумовлює необхідність пошуку нових засобів для її попередження, вжиття додаткових заходів з боку державних органів і громадськості, які б сприяли поступовому зменшенню злочинних проявів у середовищі неповнолітніх.

     Серед загальних заходів профілактики зазначених явищ, важливе місце посідає процесуальна діяльність ювенальних прокурорів.
     Полонським відділом Шепетівської місцевої прокуратури велика увага приділяється протидії злочинності неповнолітніх. Неповнолітні особи, які стали на шлях здійснення злочинів у юному віці, важко піддаються виправленню і перевихованню і являють собою резерв для дорослої злочинності.
     Так, з метою попередження та профілактики неповнолітньої злочинності Полонським відділом місцевої прокуратури упродовж 2019 року проводяться навчання з питань запобігання та протидії злочинності та корупції в навчальних закладах м. Полонне та Полонського району.
     Зокрема, 23.10.2019 прокурором Полонського відділу місцевої прокуратури Карпюком А.М. проведено навчання з указаної тематики серед учнів 9 класів Полонської ЗОШ №4, під час якого обговорено стан підліткової злочинності, захист прав і свобод неповнолітніх та додержання законодавства, спрямованого на попередження правопорушень серед неповнолітніх.
     Необхідно відмітити, що незважаючи на уповільнення темпів росту злочинності серед неповнолітніх, криміногенна ситуація у молодіжному середовищі залишається непростою. Так, органами досудового розслідування упродовж 2019 року виявлено 2 злочини вчинених неповнолітніми (у порівнянні з 2018 роком 4 злочини). Найпоширенішими злочинами залишаються майнові злочини, які складають 85% від усіх злочинів вчинених неповнолітніми.
     Крім того, за 2019 рік ювенальними прокурорами Полонського відділу місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення у 2 кримінальних провадженнях відносно 2 неповнолітніх, за результатами судового розгляду яких, судом ухвалено 2 обвинувальних вироки.
     З аналізу матеріалів кримінальних проваджень вказаної категорії випливає, що вікові особливості неповнолітніх значно впливають на мотивацію їх вчинків. Такими особливостями є: низький рівень матеріального достатку, недостатній життєвий досвід, схильність до наслідування, вплив на них оточуючих, особливо дорослих осіб та інше.
     Місцева прокуратура звертає увагу батьків та вчителів на необхідність проведення роз’яснювальних бесід з дітьми щодо суспільно небезпечних наслідків вчинення злочинів та невідворотності кримінального покарання у разі їх вчинення.

Начальник Полонського відділу Шепетівської місцевої прокуратури           Р.Семенюк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь