Обережно, пожежі в екосистемах!

Дата: 12.09.2019 13:18
Кількість переглядів: 616

Пожежонебезпечний період – це частина року, коли існує найбільша ймовірність виникнення пожеж в природних екосистемах. Оскільки щоосені Україну традиційно охоплює епідемія спалювання сільськогосподарського сміття, сухої трави на полях і луках, фахівці ДСНС посилюють профілактичну роботу задля зменшення подібних випадків. Адже за статистикою, головними винуватцями виникнення пожеж є люди, які чи то через необережність, чи з легковажності спричиняють пожежі.

  Нерідко такі загоряння призводять до пожеж розташованих поблизу будівель, відключень ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісових насаджень та торфовищ, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки. Слід пам’ятати, що у вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває вкрай нелегко. Пожежі легше запобігти, ніж її зупинити.

До прикладу, 3 вересня в с. Бзів Баришівського району Київської області двоє підлітків підпалили суху траву. За лічені хвилини полум’я вирувало вже біля житлових будівель. Власники домогосподарства, запримітивши полум’я поблизу власного домоволодіння, намагалися самотужки загасити пожежу, що стрімко поширювалася та могла будь-якої секунди знищити житло.

Тоді 70-річна жінка та її 65-річний чоловік отримали близько 95% термічних опіків тіла, їх було госпіталізовано до Баришівської районної лікарні. Наступного дня стало відомо про смерть обох потерпілих.  

Вже 9 вересня у с. Заріччя Коростенського району Житомирської області загоряння сухої трави призвело до розповсюдження вогню на житловий сектор, внаслідок чого вогнем знищено 8 будівель (з них 2 житлових будинки) та постраждала 1 особа.

 

ЗВАЖАЮЧИ НА ВИЩЕВИКЛАДЕНЕ, ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО УСІХ ГРОМАДЯН  ІЗ СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

Шановні громадяни, будьте вкрай обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі сухої трави, ніколи не підпалюйте її на галявинах у лісі, не викидайте недопалки поблизу автошляхів та річок, де найчастіше й відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, яку небезпеку становлять такі дії.

Окрім цього, наголошуємо на забороні спалювання сухого листя, трави й іншої рослинності на території приватних землеволодінь, адже це може призвести не лише до пожежі та нещасних випадків, але й є надзвичайно небезпечним для довкілля та здоров’я людей. До складу сухої рослинності входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали та бензоперен, що може викликати в людини ракові захворювання.

Якщо ж ви помітили пожежу, що набирає обертів, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (правда, треба лиш почекати і переконатися, чи трава або підстилка не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову).

Якщо пожежа надто сильна, і ви не можете загасити її самотужки, – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до Служби порятунку за телефоном "101", повідомте про загоряння та вкажіть, у якому туди доїхати. Адже чим швидше буде подано стволи на гасіння, тим менше шансів буде для полум’я розгорітися та нанести великої шкоди довкіллю й людям.

 

Збережімо природу спільними зусиллями!

_____________________________________________________________

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь