Пошук

Чому нітрати у воді небезпечні.

Дата: 26.04.2023 17:13
Кількість переглядів: 111

Чиста, якісна вода — це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу вживати якісну воду. Значна її кількість забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками, особливо небезпечні нітрати. Що ж це за речовини?

Нітрати — це солі азотної кислоти, які широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті.

Чим небезпечні нітрати для організму людини? Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Пам'ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. У Вашому організмі виникає цілий ряд порушень:

  • підвищується концентрація метгемоглобіну крові;
  • можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби;
  • дистрофічні зміни в серцевому м'язі;
  • захворювання і порушення функції нирок;
  • порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо;
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, в свою чергу, підсилює вплив канцерогенів. 

Щоб уникнути небезпечних дій нітратів, необхідно:

  • Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей раннього віку та вагітних жінок!
  • Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 50%;
  • Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!
  • Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;
  • Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду,  прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

 

            Полонське відділення ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить лабораторні дослідження питної води на вміст нітратів з індивідуальних та громадських криниць на платній основі. Просимо звертатися за адресою м. Полонне, вул. П.Маркіша, 34   тел. 2-01-26                              

          Не забувайте, що дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти здоров’я ваших дітей!

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь