Туберкульоз це актуально!

Дата: 29.03.2023 17:05
Кількість переглядів: 394

24 березня відзначали Всесвітній день боротьби з туберкульозом, саме цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Епідемія туберкульозу в Україні за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання епідемії, щогодини туберкульозом заражається троє жителів нашої країни та помирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З’явилася нова небезпечна форма хвороби – хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до лікарських препаратів.

Світовий досвід свідчить, що поширення туберкульозу призводить до скорочення тривалості життя, зростання рівня смертності, тимчасової та стійкої втрати працездатності, збільшення необхідного обсягу медичних послуг, соціальної нерівності та дискримінації.

Туберкульоз – це не просто інфекційна, але й соціальна хвороба. Вона не розрізняє соціального статусу та однаково небезпечна для всіх. Збудник хвороби передається, в основному, через дихальні шляхи, а також через продукти від заражених тварин. 

Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізму, наркоманії. Суттєвий внесок робить і міграція населення.

Фтизіатри наголошують: понад 90 % українців інфіковані туберкульозом. Проте хворіють не всі. Імунна система блокує чужорідні мікроорганізми і захищає органи та системи людини від їх впливу. Саме блокує, але не вбиває, бо мікобактерії надзвичайно живучі. Наприклад, у молочних продуктах і у вершковому маслі вони живуть понад 200 днів, у пилу – до 3-х місяців, у слині, що висохла на тротуарі, - майже місяць, у воді, вологих і темних приміщеннях – до року. За температури мінус 20 збудники туберкульозу не гинуть протягом 7 років. Щоправда, бояться прямих сонячних променів та лужних кислот. 

     Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження – хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом.

Будь-яка людина повинна для себе запам’ятати одне правило: якщо у вас довготривалий кашель (понад 3 тижні) і хоча б один із наступних симптомів – субфебрильна температура, нічна пітливість, немотивоване зниження ваги тіла, слабкість, кровохаркання – передусім цій людині потрібно звернутись до лікаря і пройти обстеження на туберкульоз – рентген легень та дослідження мокротиння на наявність мікобактерій туберкульозу.

У 2022 році в Полонській та Понінківській ОТГ зареєстровано 12 випадків активного  туберкульозу органів дихання, показник захворюваності на 100 тисяч населення становив 29,4 (середньодержавний показник 31,8 на 100 тис.). Упродовж двох місяців цього року зареєстровано 4 випадки активного  туберкульозу органів дихання.

       Щоб запобігти інфікуванню, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни:

- якщо ви користуєтеся громадським транспортом – мийте руки після виходу;

- якщо працюєте у закритих приміщеннях, де багато людей, – частіше провітрюйте;

- вдома частіше робіть вологе прибирання. 

Національним Календарем профілактичних щеплень передбачено обов’язкове введення вакцини БЦЖ дітям на 3-5 день від народження.

     Туберкульоз – це небезпечна хвороба. Але після двох тижнів протитуберкульозної терапії хворий, як правило, вже не виділяє мікобактерій. Якщо люди, які живуть із таким діагнозом, дотримуються вимог інфекційного контролю, то вони не становлять небезпеки для оточення та в побуті і можуть перебувати вдома після припинення бактеріовиділення. 

       В Україні існують програми боротьби з туберкульозом та ефективні ліки. Лікування протитуберкульозними препаратами є безкоштовним.

Успіх лікування залежить від своєчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Вчасне звернення до лікаря – це запорука здоров’я людини!

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь