Пошук

АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дата: 08.06.2022 17:00
Кількість переглядів: 830

Ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції у Полонській та Понінківській ОТГ залишається  нестійкою.  Впродовж 2022 року зареєстровано 107 випадків гострих кишкових інфекцій проти 28 випадків за аналогічний період 2021 року,  рівень захворюваності збільшився майже в 4 рази.   Питома вага захворілих  дітей складає 87,8%.  

Що ж таке кишкові інфекції?

            Кишкові інфекції - це група інфекцій, що викликає захворювання шлунково-кишкового тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових захворювань відносяться такі захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів, води та через брудні руки.

Що ж необхідно знати кожному з нас про захворювання та профілактику? Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей та дорослих, для них характерна літньо-осіння сезонність, саме в цей час відбувається ріст захворюваності. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально-орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами.Факторами передачі є мясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекцій може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий "носій" - вони становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, готують страви. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях.

Захворювання на гострі кишкові інфекції простіше попередити, аніж потім лікувати, тому будьте обережними і  не нехтуйте наступними правилами:

• ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, привчайте дітей до цих правил;

• для обробки сирих та готових  продуктів  використовуйте  окремий кухонний інвентар: ножі, розділові  дошки, посуд, тощо;

• добре мийте  та тримайте в чистоті всі поверхні та кухонні  прилади, що використовуються для приготування їжі;

•  необхідно добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів, не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;

• не вживати продукти із закінченим терміном споживання, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• мити та обдавати кип’ятком фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді та добре промивати зелень під проточною водою;

• запобігати проникненню комах  до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

• використовувати  воду гарантованої якості для пиття та приготування їжі. 

 

При появі симптомів захворювання на кишкові інфекції (блювота, пронос, біль у животі, підвищення температури тіла)  своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

 

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь