Інформаційний листок впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці в Державній службі зайнятості

Дата: 04.02.2022 15:55
Кількість переглядів: 386

Фото без описуЗагальна інформація

З метою підвищення ефективності забезпечення галузей економіки кваліфікованим персоналом шляхом більш обґрунтованого формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів з березня 2021 року в рамках реалізації програми EU4Skills у Державній службі зайнятості було розпочато впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці. 

Протягом 2021 року, за наказом директора Державного центру зайнятості №21 від 23.03.2021,  здійснено пілотне впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Полтавській, Одеській та Чернівецькій регіональних службах зайнятості.

Представниками Державної служби зайнятості було проведено опитування 12884 роботодавців та 15109 випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти 2020 року, засідання 27 фокус груп за різними видами економічної діяльності у 10 пілотних регіонах, за участі 196 експертів відповідних галузей під час яких визначено перспективи розвитку окремих  провідних видів економічної діяльності по областях, тенденції попиту на професії, навички, кваліфікації та основні невідповідності між підготовкою кадрів та потребами роботодавців, проблеми регулювання ринку праці в цілому, сформовано 27 звітів за результатами роботи фокус-груп, узагальнені презентації про основні результати дослідження.

За результатами реалізації проєкту визначено головні сектори економічної діяльності у цих регіонах, це сільське господарство, промисловість та торгівля. Зазначено підвищений попит ринку праці на такі професії, як:

- Водій автотранспортних засобів

- Оператор котельні 

- Швачка 

- Робітник з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва

- Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва

- Слюсар-ремонтник.

Основними викликами ринку праці за підсумками реалізації проєкту визначено:

- недостатні обсяги підготовки робітничих кадрів;

- старіння та міграція населення;

- дефіцит робітничих кадрів;

- низький рівень співпраці роботодавців з закладами освіти;

- не відповідність змісту навчання сучасним вимогам;

- застаріла матеріально-технічна база закладів освіти тощо.

Результати опитування роботодавців у 10 регіонах розміщено на сайті Державної служби зайнятості у форматі дашборду: https://www.dcz.gov.ua/storinka/eu4skills. Розміщені кількісні показники надають можливість здійснювати вибірку щодо загальної професійної структури в межах певного регіону загалом та за обраними фільтрами (наприклад, за групами КВЕД, розмірами підприємств, підрозділами та класами професій).

 

За підсумками пілотного впровадження та за наказом директора Державного центру зайнятості №104 від 23.12.2021 у 2022 році  заплановано впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці у всіх регіонах України. 

Згідно цього наказу в регіональних центрах зайнятості будуть створені відповідні  аналітичні групи за участі представників департаментів економіки та освіти обласних державних адміністрацій, об’єднань роботодавців, галузевих асоціацій, регіональних управлінь статистики, методичних центрів професійно-технічної освіти, HR фахівців компаній та інших зацікавлених сторін.

 

Основні складові інформаційної системи (щорічний аналіз (обстеження) регіонального ринку праці):

1) Аналіз статистичних показників регіонального ринку праці передбачає формування висновків щодо наявних тенденцій розвитку:

  • основних видів економічної діяльності регіону,
  • наявної професійної структури зайнятості регіону;
  • попиту та пропозиції на регіональному ринку праці.

Дана складова передбачає здійснення аналізу показників структурної статистики підприємств; професійної структури робочої сили (в т.ч безробітних), статевого та вікового розподілу за професіями; заробітних плат за професіями; демографічної та міграційної динаміки; кількості вакансій за професіями; обсягів професійної підготовки молоді та безробітних за напрямками підготовки тощо.

2) Опитування роботодавців щодо актуальних та перспективних кадрових потреб, а також наявних розривів у навичках за найбільш актуальними професіями. Опитування забезпечує отримання висновків щодо:

  • перспектив збільшення або скорочення чисельності працівників за професіями;
  • наявних та перспективних вакансій (у розрізі професій та кваліфікацій);
  • найбільш затребуваних та дефіцитних професій, кваліфікацій,навичок;
  • оцінки наявних невідповідностей у навичках для професій;
  • існуючих проблем у підборі працівників за професіями;
  • рівня заробітної плати на підприємствах;
  • використання роботодавцями регіональних можливостей підготовки та перепідготовки кадрів.

3) Опитування випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що навчались за кошти регіонального замовлення, передбачає отримання інформації щодо:

  • характеру зайнятості випускників;
  • рівня зайнятості за отриманою професією;
  • країни та регіону працевлаштування;
  • причин незайнятості випускників;
  • використання здобутих навичок у роботі;
  • ефективних методів пошуку роботи;
  • оцінки якості змісту та результатів навчання.

4) Експертні фокус-групи щодо перспектив розвитку окремих видів економічної діяльності. Фокус-групи проводяться для перевірки припущень, отриманих за результатами інших складових та отримання висновків щодо:

  • основних чинників, що визначають поточний стан підприємств та перспективи розвитку основних видів економічної діяльності;
  • тенденцій попиту на професії, навички та кваліфікації в межах окремих видів економічної діяльності;
  • найбільш затребуваних професій та компетентностей працівників для підприємств даного виду економічної діяльності;
  • основних невідповідностей між підготовкою кадрів та потребами роботодавців у навичках та кваліфікаціях.

Регіони та терміни впровадження інформаційної системи

Впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці в державній службі зайнятості здійснюється у 24 областях України та м. Києві.

Усі заходи з навчання та впровадження здійснюються впродовж січня-грудня 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь