Заходи пожежної безпеки щодо підготовки до опалювального сезону

Дата: 22.11.2021 11:36
Кількість переглядів: 1024

Фото без описуПрийшов час, коли на зміну теплим погожим осіннім дня йдуть прохолодні та похмурі дні, в які хочеться зігрітися та обсохнути. Та, перш за все, потрібно пам’ятати про небезпеку, яка може супроводжувати нас під час опалювального сезону.

Через порушення правил улаштування печей та інших опалювальних приладів (АГВ, котлів тощо), а також через порушення правил користування ними зазвичай виникає чимало пожеж та загорянь.

Як же запобігти лиху? Передусім слід пам’ятати, що перед початком опалювального сезону всі опалювальні прилади необхідно ретельно перевірити, а у разі виявлення пошкоджень чи несправностей - відремонтувати.

Чищення димоходів та самих опалювальних приладів від накопиченої сажі потрібно здійснювати перед початком опалювального сезону та впродовж нього, а саме: опалювальні печі періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці; печі та осередки вогню безперервної дії -  не рідше одного разу на два місяці.

Ці вимоги, насамперед, пов`язані із здатністю сажі (вуглецю) самозайматися під дією вологи.

Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розподіли (відступи) від горючих конструкцій, виконані згідно з вимогами будівельних норм. Біля кожного опалювального приладу перед топковим отвором на дерев’яній підлозі слід розташувати металевий лист розміром не менше 0,5м х 0,7 м. Відстань від опалювальних приладів до домашніх речей (шаф, стільців, столів, ліжок) не повинна бути меншою, ніж 0,7 м, а від топкових отворів 1,25 м.

Грубки печей слід припиняти топити до того часу, як родина лягатиме спати, адже у разі виникнення пожежі біду практично ніхто вчасно не помітить.

Під час експлуатації пічного опалення забороняється: залишати без нагляду печі, що топляться, або доручати наглядати за ними дітям; користуватися печами й осередками вогню, що мають тріщини; розміщувати паливо та легкозаймисті матеріали й речовини безпосередньо перед топковим отвором; зберігати тліючі вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або на горючій підставці; сушити та складати на печах одяг, дрова, легкозаймисті матеріали та предмети; використовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі речовини; використовувати дрова, довжина яких перевищує розміри пальника або топити печі з відкритими дверцятами; використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи; улаштовувати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо; допускати перегрівання печей; влаштовувати в помешканні тимчасові печі.

Не слід забувати і за електричні засоби для обігріву Ваших осель.

Насичення квартир різноманітними електропобутовими приладами представляє значну небезпеку виникнення пожежі в квартирі у разі навіть найменшого порушення встановлених правил пожежної безпеки. У той же час досвід показує, що населення часто порушує ці правила, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це призводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях.

Аналіз таких пожеж показує, що вони виникають, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку увімкнути декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження електромережі, через що виникає її нагрів, і, як наслідок, спалахування ізоляції.

Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити її цілісність.

Аби ви не стикнулись із вищезазначеними пожежами, слід дотримуватись основних правил пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, а саме: нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки; забороняється залишати працюючі прилади без нагляду; забороняється вмикати в одну розетку одночасно декілька приладів; необхідно спостерігати за щільністю контактів у місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо; забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Сподіваємось, що дотримання цих порад дозволить громадянам вжити заходів для попередження пожеж та їх наслідків у житлових будинках.

Отож, виконуючи прості правила пожежної безпеки, ви збережете життя собі та своїм близьким та рідним.

Хай у ваших оселях буде тепло та затишок.

Начальник циклу практичної підготовки обласних та м. Хмельницький курсів удосконалення керівних кадрів НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області Олексій Черкасов

Фото без описуАктуальне інтерв’ю: Безпека користування

обігрівальними приладами

Кожен сезон має як свої позитивні моменти, так і негативні, тобто небезпечні. З приходом осені ми спостерігаємо різку зміну температур, їх зниження. Це примушує користуватись обігрівальними приладами, недбале використування яких може спричинити неприємності.

З приводу правил експлуатації обігрівальних приладів ми спілкуватимемось з начальником Навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області підполковником служби цивільного захисту Альоною Миколаївною Мул.

  • Альоно Миколаївно, відомо, що опалювальний сезон цього року досить непростий, тому що дорогий. Отже, використання обігрівальних приладів населенням значно збільшується. Чи несуть обігрівачі серйозну небезпеку?
  • Щорічно в нашій державі виникає біля 60 тис. пожеж. 80% випадків загоряння - це пожежі у житловому секторі.  У періоди інтенсивного використання обігрівальних приладів небезпека виникнення пожеж набирає особливо загрозливих масштабів. У цей період загибель людей по державі становить понад 70% від їх загального числа протягом року (близько 1900 людей). І не остання з причин цих смертей – саме обігрівальні прилади.
  • А про які саме обігрівачі йде мова?
  • Асортимент широкий: тепловентилятори, масляні батареї, конвектори, інфрачервоні обігрівачі. Особлива група ризику – це саморобні обігрівачі.
  • З саморобними я погоджуюсь. Не всі вони надійні. А чим небезпечні ті обігрівачі, які ми купуємо?
  • По – перше, не завжди ми купуємо якісні ліцензовані прилади. Через їх вартість, іноді наш вибір припадає на підробки. За дослідженнями «Укрметтестстандартпрому» стало відомо, що лише один на три обігрівачі, що продаються в Україні, зроблено якісно. Всі інші викликають в експертів сумніви у безпечності, оскільки виготовляються невідомо де, ким і як. По – друге, навіть дуже надійний і якісний обігрівач несе небезпеку, якщо власник не дотримується правил його експлуатації.
  • То які ж причини найчастіше призводять до пожеж при використанні обігрівальних приладів?
  • Погана якість обігрівача може призвести до замикання проводки і виникнення пожежі, погасити яку дуже складно. Статистичні дані смертності шокують: від неякісної обігрівальної техніки в Україні люди гинуть у 30 разів частіше, ніж у країнах Заходу! ДСНС України наголошує, що кожна третя пожежа в квартирах відбувається через проблеми з обігрівальною технікою. Наступна причина - використання приладів практично в цілодобовому режимі або увімкнення їх у розетки разом з іншими потужними приладами, що призводить до перевантаження мережі. Потрібно слідкувати за справністю штепсельних з'єднань та електророзеток. Це залишення увімкнених обігрівальних приладів без нагляду. Неналежне розташування та установка таких приладів.
  • А які вимоги є до розташування нагрівальних приладів?
  • Їх необхідно встановити таким чином, щоб уникнути перекидання, крім того, на негорючій основі та обмежити до них доступ дітей. Відстань від електроопалювальних приладів до горючих матеріалів і конструкцій має бути не менше 25 см, а краще, близько метра. Необхідно відрегулювати терморегулятор таким чином, щоб температура зовнішньої його поверхні у найбільш нагрітому місці не перевищувала 850С. Також, прилади необхідно регулярно очищати від пилу.
  • Чи є якісь категоричні заборони у розташуванні нагрівальних приладів?
  • Категорично забороняється встановлювати електронагрівальні прилади безпосередньо під розеткою, на шляхах пересування людей і домашніх тварин, встановлювати обігрівачі близько до душу чи ванни. І особливо наголошую, що не можна класти кабелі живлення на нагріті частини приладів або ховати під килим.
  • А от в народі існує думка, що найбільш безпечний в роботі масляний обігрівач. Це так?
  • Звичайно ж він безпечніший, ніж спіральні електронагрівачі, але тільки за умови правильної експлуатації. Наприклад, масляний нагрівач можна зберігати лише у вертикальному положенні, слідкувати, щоб діти його не кинули. Треба слідкувати за справністю його терморегулятора і штекера. Не можна накривати його, використовуючи як сушку.
  • Є ще якісь тонкощі, про які нашим читачам варто знати?
  • Ще один нюанс – бажано уникати використання подовжувача. Це може бути причиною перегріву приладу і виникнення пожежі. І очевидний факт – не можна використовувати обігрівальні прилади в приміщеннях, де зберігаються легкозаймисті речовини на зразок бензину, розчинників, фарби.
  • А якими повинні бути наші дії, коли виявимо, що прилад несправний чи його стан викликає у нас підозру?
  • Ремонтувати нагрівальні прилади повинні тільки фахівці в сервісних центрах чи майстернях, тільки вони можуть не тільки відремонтувати, а й протестувати прилад.
  • Які настанови ви можете дати нашим читачам?
  • Залишаючи приміщення чи лягаючи спочивати, потурбуйтеся про те, щоб усі побутові обігрівальні прилади були вимкнені. Грійтесь обережно!
  • Підсумовуючи нашу розмову, де хмельничани можуть отримати вичерпну інформацію з даного питання?
  • Якщо у вас виникнуть питання, не лише з приводу експлуатації обігрівальних приладів, а  пов’язані з безпекою життєдіяльності, ви можете звертатися безпосередньо до Навчально – методичного центру ЦЗ та БЖД області за адресою м.Хмельницький, вул Кам’янецька, 257/1 або за тел. 2-03-47. Також можна отримати безкоштовну консультацію в консультаційних кабінетах при ЖЕКах, сільських (селищних) радах та об’єднаних територіальних громадах. Запрошую відвідати сайт нашого Центру за адресою  https://km.nmc.dsns.gov.ua, де в розділах «Методичні матеріали», «Радіопередачі», «Пам’ятки населенню» та «Новини» є вичерпна інформація по найбільш розповсюджених небезпеках та рекомендації щодо дій при їх виникненні.
  • Дякую за кваліфіковану консультацію щодо правил безпечної експлуатації обігрівальних приладів.

Розмову вела методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області Альона Мельник

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

                


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь