Про небезпеку спалювання сухого листя, трави та інших рослинних залишків!

Дата: 28.10.2019 10:18
Кількість переглядів: 521

Фото без опису

       Спалювання сухого листя, трави та інших рослинних залишків стало для нашого сьогодення настільки звичним, що практично жоден громадянин не звертає уваги на наслідки, яких зазнає довкілля. Внаслідок значних викидів диму в атмосферне повітря, утворюється смог, який в сою чергу вражає організм людини. Спалюючи опале листя ми руйнуємо родючі властивості ґрунтів, збільшуємо ймовірність ерозії ґрунтів.

       При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.

      Спалювання сухого листя, трави та інших рослинних залишків призводить до серйозних порушень стану навколишнього природного середовища, що в свою чергу тягне за собою непоправну шкоду життю та здоров’ю людини. Саме внаслідок такого спалювання на теренах нашої країни за останні роки спостерігається стрімке поширення ракових захворювань, хвороб легень, а також алергій. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. Потрапляючи в легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

       Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Від спалювання листя утворюється зола, що є не найкращим добривом, компостування навпаки покращує стан ґрунтів, допомагає землі краще вбирати повітря та воду, зменшує ерозію ґрунтів.

      Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми є особливо небезпечним.

      Варто звернути увагу на те, що спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків заборонено законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

 

ЗВАЖАЮЧИ НА ВИЩЕВИКЛАДЕНЕ, ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО УСІХ ГРОМАДЯН  ІЗ СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

      Шановні громадяни, будьте вкрай обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі сухої трави, ніколи не підпалюйте її на галявинах у лісі, не викидайте недопалки поблизу автошляхів та річок, де найчастіше й відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, яку небезпеку становлять такі дії.

       Окрім цього, наголошуємо на забороні спалювання сухого листя, трави й іншої рослинності на території приватних землеволодінь, адже це може призвести не лише до пожежі та нещасних випадків, але й є надзвичайно небезпечним для довкілля та здоров’я людей.

      Якщо ж ви помітили пожежу, що набирає обертів, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (правда, треба лиш почекати і переконатися, чи трава або підстилка не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову).

     Якщо пожежа надто сильна, і ви не можете загасити її самотужки, – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до Служби порятунку за телефоном "101", повідомте про загоряння та вкажіть, у якому туди доїхати. Адже чим швидше буде подано стволи на гасіння, тим менше шансів буде для полум’я розгорітися та нанести великої шкоди довкіллю й людям.

 

Збережімо довкілля спільними зусиллями!

_____________________________________________________________

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь