Пошук

Про порушення правил благоустрою

Дата: 12.05.2022 13:01
Кількість переглядів: 567

Згідно Наказу №310 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від  27.11.2017 року затверджено Типові правила благоустрою території населеного пункту.

Зазначеним документом визначено обов’язки підприємств, установ, організацій, фізичних осіб та громадян у сфері благоустрою, з метою забезпечення утримання території міста у чистоті й належному стані.

Таким чином , згідно статті 16 та 17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», громадяни зобов’язуються:

-  утримувати в належному стані об'єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також прилеглі до цих об'єктів території (тротуари, зелені насадження, огорожі тощо);

- не порушувати права і законні інтереси інших суб'єктів благоустрою населених пунктів;

- на об’єктах благоустрою (їх частинах), що перебувають у їх власності або користуванні, регулярно знищувати бур’яни, скошувати траву висотою більше 10 см, проводити боротьбу зі знищення карантинних рослин, залишки рослинності прибираються в день проведення робіт;

- не допускати складування будівельних матеріалів, побутових відходів, зрізаного гілля, залишків рослинності поза власною земельною ділянкою;

- допускати на об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, аварійно-рятувальні та інші служби для здійснення заходів щодо запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Так, порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій, влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на прилеглій та дворовій території, самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, об’яв, несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість тощо.

Отже, забезпечити охайний стан присадибної ділянки та прилеглої території повинен власник або користувач земельної ділянки. Також можна укласти договір з комунальним підприємством про догляд за територією.

Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян . Відповідно до ст. 255 Кодексу протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ.

Просимо громадян, керівників підприємств, установ та організацій міста по новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які Ви несете відповідальність і дотримуватись Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку, дотримання тиші в громадських місцях на території.

--

З повагою, юридичний відділ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь